Je hebt je kledingkast opgeruimd en je hebt leuke kleding die je zelf niet meer draagt, maar goed genoeg is om zomaar in ‘de zak’ te doen. Je weet wel, die zakken die je één keer in de zoveel tijd in de bus krijgt voor een goed doel. Maar eigenlijk vind je deze kleding daar nog te goed voor. En om het nou op Marktplaats te zetten, daar heb je eigenlijk geen zin in. Al dat gedoe ;).  Dan kan je ook je kleding verkopen via SamSam. Eerder schreef ik al een blog over de voorwaarden die wij aan de kleding stellen. Hieronder vertel ik wat meer over hoe het daarna verder gaat.

Kleding verkopen bij SamSam

Wat gebeurt er nou eigenlijk als je je kleding inbrengt bij SamSam?

Breng je voor het eerst kleding in, dan vragen we je een inschrijfformulier in te vullen. Zodat we je gegevens hebben om je te informeren over de verkoop van je kleding. Vervolgens kijken we samen je kleding na. Voldoet het echt aan de voorwaarden, of zit er toch nog ergens een verscholen vlekje of gaatje. Om de kwaliteit te waarborgen controleren wij heel streng, we willen graag goede kleding verkopen. Dat is ook de reden waarom veel klanten met enige regelmaat weer terug komen, bij SamSam hangt alleen de écht mooie kleding in de winkel. Kleding die wordt afgekeurd kan je dan weer mee naar huis nemen of doneren aan Kledingbank Overijssel. De ervaring leert dat de meeste mensen voor het laatste kiezen en daarom checken we een volgende keer de kleding meestal niet meer gelijk bij het inbrengen.

Wie bepaalt de prijs?

De medewerkers van SamSam bepalen de prijs van het kledingstuk. Na inmiddels 3 jaar ervaring weten we aardig  wat de beste prijs is. Uiteraard houden we hiermee zoveel mogelijk rekening met het merk en de kwaliteit van de kleding. We willen echter wel zoveel mogelijk van de ingebrachte kleding verkopen en daarom kan het betekenen dat we soms iets minder vragen dan dat een artikel eigenlijk nog waard kan zijn. We hebben er tenslotte niets aan als we te hoog gaan zitten en het uiteindelijk helemaal niet wordt verkocht. Daarom proberen we zo te prijzen dat we er beiden nog wat aan verdienen en dat het ook wordt verkocht.

Wat nou als de kleding niet wordt verkocht?

We garanderen dat de kleding minimaal 2 maanden in de winkel hangt. Soms kan het voorkomen dat kledingstukken langer hangen, bijvoorbeeld omdat er in die maat minder aanbod is. Hebben we juist veel aanbod in een bepaalde maat, dan gaat de kleding  na 2 maanden weer uit de rekken. Dan kijken we nog naar het merk. Is het een duurder merk, dan bewaren we het nog voor later in het seizoen als er wat minder aanbod is of voor het volgende seizoen. De merkloze items of van goedkopere merken (bijvoorbeeld H&M, Only, Hema etc) worden gedoneerd aan Kledingbank Overijssel. Kan Kledingbank Overijssel ook niets met de kleding die ze via SamSam krijgen, dan gaat de kleding door naar Stichting In Balans in Hasselt. Zij hebben een kledingatelier waar kleding wordt herstelt, gewassen en gestreken om vervolgens te worden verkocht in hun eigen winkel. De kleding wordt dus nooit zomaar weggegooid.

Mijn kleding is verkocht en nu?

We gaan er natuurlijk vanuit dat je een groot deel van je kleding verkoopt. Doordat er telkens meer klanten elke week komen snuffelen, gebeurd het ook telkens vaker dat nieuw ingehangen kleding dezelfde dag of dezelfde week nog wordt verkocht. We verkopen hoofdzakelijk kleding die je direct kunt dragen. Dus is het 25 graden dan verkopen we hemdjes en korte broeken, is het fris dan verkopen we juist warme vesten. Woon je in de buurt dan kan het slim zijn om je kleding gedoseerd in te brengen en rekening te houden met het weer op dat moment. Zo vergroot je de kans dat wij je kleding verkopen. En is je kleding verkocht, dan krijg jij als inbrengen een deel van de opbrengst. Onze naam SamSam doet vermoeden dat je de helft krijgt, alleen is dat helaas niet het geval. Namelijk van ons deel moeten wij nog 21% BTW afdragen. Daarom hebben we besloten dat de inbrenger 40% van de opbrengst krijgt. Op deze manier blijft het rendabel om de winkel draaiende te houden. 2x per jaar bekijken we wat er verkocht is. In april en in oktober. Je krijgt dan een mail waarin het bedrag genoemd staat wat jij de voorgaande periode hebt verdiend. Is het bedrag boven €15,00 dan maken we het over op je rekening, is het lager dan kan je er voor kiezen om het te laten staan tot de volgende uitbetaling of om het (op afspraak) contant op te halen in de winkel. Ongemerkt kan je zo een leuk zakcentje bij elkaar sparen.

Wat doe jij met de kleding die je niet meer draagt?
Ben jij al inbrenger bij SamSam? Wat zijn jouw ervaringen?