De shampoo in vaste vorm, wordt telkens bekender en telkens meer mensen stappen over op een shampoo bar. Maar wist je dat er ook shampoo bars voor honden zijn? Je zal er vast niet van opkijken dat ik deze al een tijd in gebruik heb voor mijn honden en ik kan je vertellen: ik ben erg enthousiast!

Moet je je hond wel wassen?

Nou is het per persoon, of eigenlijk per hond, verschillend of en hoe vaak je de hond wast. In mijn geval hebben we 2 compleet verschillende honden in huis. Een (hoog bejaarde) Border Collie en een Engelse Bulldog. De enige overeenkomst is dat ze allebei zwart-wit zijn, verder zijn ze compleet verschillend. Nou ja, lief zijn ze allebei ook ;). Zo hoeven we de Border Collie eigenlijk nooit te wassen. Zeker nu hij oud is en niet meer door de weilanden rent zie ik zelden reden om hem te wassen. Zijn vacht ruik je eigenlijk nooit. Onze Engelse Bulldog daarentegen, die kan geregeld een wasbeurt gebruiken. Niet alleen omdat ze anders behoorlijk ruikt (stinkt), maar ook omdat dit ras meer gevoelig is voor huidproblemen. (tekst gaat verder onder deze foto van onze Border Collie)

Voordelen van een shampoo bar

Hieronder deel ik 5 van de belangrijkste voordelen die ik heb ontdekt in het gebruik van een shampoo bar voor honden:

  1. Het zal geen verrassing zijn: het gebruik van een shampoo bar is, net als bij de shampoo bars voor mensen, erg milieu vriendelijk. Er zit geen plastic verpakking omheen, ze bevatten geen microplastics én omdat er geen water aan toegevoegd is zijn ze heel klein verpakt. Dat betekent dus ook minder transport en opslag.  Shampoo bars zijn dus in alle gevallen een milieuvriendelijke keuze.
  2. Geen verspilling omdat je met een shampoo bar veel makkelijker precies die hoeveelheid shampoo kan aanbrengen die je nodig hebt. Zonder dat je een deel shampoo ongebruikt wegspoelt.
  3. Ik noemde het hierboven al, niet vloeibaar dus geen water aan toegevoegd. Een shampoo bar is erg geconcentreerd, waardoor je er veel langer mee doet. Door deze langere levensduur bespaar je trouwens ook nog eens geld!
  4. Dit vind ik voor mij persoonlijk misschien wel het meest belangrijke voordeel: een shampoo bar is heel makkelijk in gebruik. Je kunt de bar rechtstreeks op de natte vacht wrijven, of tussen je handen wrijven om schuim te creëren. Hier door gaat het wassen van je hond makkelijker en sneller.
  5. De meeste hondenshampoo bars worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Dit is in bijna alle gevallen beter voor de gevoelige huid van je hond en het helpt om allergische reacties en/of huidirritaties te voorkomen.

Net als met producten voor mensen zal niet iedereen dezelfde favoriete shampoo hebben. Geen mens en hond zijn tenslotte hetzelfde! Nieuwsgierig geworden naar de verschillende hondenshampoo bars? Bekijk ze in de webshop!