‘Dokter’ Gabrielle Rook-Van Ommen

‘Kopen bij SamSam is een beetje een sport’

“Het is een beetje een sport geworden…”, lacht Gabrielle Rook-Van Ommen. De inwoonster van Zwartsluis en huisarts in Hasselt startte twee jaar geleden met een ambitieus plan waarin SamSam een belangrijke rol speelt. “Ik nam mezelf voor om een jaar geen nieuwe kleding te kopen. Dankzij winkels zoals die van Leontien is dat gelukt”, legt ze uit.

Toen ze dat besluit nam, liep ze in de winkelstraten van Zwolle op zoek naar nieuwe kleren. “Toen vroeg ik me ineens af waarom ik nou juist hier aan het winkelen was. Je moet naar Zwolle reizen en bent daar vervolgens veel geld kwijt, terwijl je ook bij SamSam veel leuke spullen kunt vinden die nog eens veel goedkoper zijn ook. Ik heb gemerkt dat het heel eenvoudig is om geen nieuwe kleren te kopen. Alleen schoenen en jassen koop ik nu nog nieuw.

Ze loopt regelmatig bij de winkel aan de Stationsweg binnen. “Ja, echt heel jammer dat dit in de coronaperiode niet meer zo makkelijk is. Vaak rol ik even binnen als ik bijvoorbeeld naar de bakker ga. Dan kom ik nooit met niks terug. Als ik geen nieuwe kleren vind, koop ik een zeepje of iets anders leuks. Het mooie van SamSam vind ik dat de collectie voortdurend verandert. Juist daarom is het zo leuk om regelmatig binnen te vallen.”

Dat ze bezig is met haar tweedehandsproject past min of meer bij haar levensfilosofie, zegt ze. “Duurzaam en goed met de wereld omgaan vind ik belangrijk, al ben ik zeker geen heilige. We wonen in een slecht geïsoleerd huis en naast een elektrische auto hebben we ook een dieselauto. Maar kleine stapjes helpen ook. Ik vind het concept van winkels zoals die van Leontien heel goed: zij selecteren de binnengekomen kleding, zodat die zo goed als nieuw is en ook lekker fris ruikt. Het beeld dat tweedehands muf en viezig is, bestaat wat mij betreft al lang niet meer. Bij SamSam koop je goede kleding die heel betaalbaar is.”

Volgens Gabrielle is SamSam ook belangrijk voor winkeldorp Zwartsluis, waar haar echtgenoot Jan de bekende Ruach-winkel heeft. “Voor Leontien komt een doelgroep speciaal naar Zwartsluis. Die kopen dan ook een broodje of gebakje en ontdekken vervolgens de rest van de winkels in het dorp. Ze zien dat waarvoor je in Zwartsluis allemaal terecht kan. Ik vind het ook heel fijn dat je steeds meer in eigen dorp kunt kopen. Bijna alles kun je tegenwoordig in Zwartsluis vinden.”