“Ik had helemaal niets met tweedehands kleding…”, lacht Mathilde Smelt, die twee jaar terug als stagiaire binnenkwam bij SamSam. Die kennismaking beviel zo goed dat ze ondertussen medewerkster is van de winkel in het centrum van Zwartsluis. “En ik heb nu ook zeker wat met tweedehands kleding…”

“Er zit toch een beetje taboe op en daar had ik blijkbaar ook last van. Ik kende de winkel wel van naam, maar kwam er nooit. Mijn moeder wel regelmatig en die legde ook het contact met Leontien toen ik op de middelbare school een stageadres zocht”, vertelt Mathilde.

Ze had het snel naar de zin bij SamSam, waardoor ze na de stageperiode bleef hangen. “Ik vind het contact met de mensen heel leuk. Het is altijd gezellig in de winkel. En ik vind bezig zijn met kleding ook leuk. Ik mag ook graag shoppen. Tot voor kort keek ik daarbij dus alleen maar naar nieuwe kleren. Bij SamSam zag ik al snel dat je voor heel weinig geld net zulke leuke kleding kunt kopen. En het mooie: ik zie hier alles wat binnenkomt natuurlijk als eerste…”

Regelmatig koopt ze kortom iets bij haar eigen werkplek. Ook wijst ze leeftijdsgenoten vaak op de mogelijkheden. “Want ik merk dat veel jongeren hetzelfde beeld hebben dat ik had. Dat taboe is er zeker nog. Terwijl juist voor ons tweedehands kleding een mooie optie is. Als je alleen kleedgeld krijgt of nog weinig verdient, kun je heel goed bij ons in de winkel terecht. Je vindt er net zulke leuke kleding, alleen kun je meer kopen voor minder. Perfect toch?”

Volgens Mathilde is SamSam bij de jeugd wel bekend, maar is er een drempel om binnen te komen. “Hartstikke jammer. Kom gewoon een keer. Momenteel gaat zomerkleding er tegen hoge kortingen uit en komt de winterkleding langzaam de winkel in. Een goed moment om eens langs te komen dus.”