De toekomst van duurzaamheidswinkel SamSam in Zwartsluis staat op de tocht. Het winkelpand aan de Stationsweg, dat Leontien Voorsluijs nu 7 jaar huurt, gaat binnenkort in de verkoop. Samen met de woning daarboven. De SamSam-eigenaresse heeft weliswaar het recht op eerste koop, maar mist momenteel de financiële middelen om dit mogelijk te maken. “En ik heb geen idee waar in Zwartsluis ik anders naar toe kan met SamSam.” Ze is echter niet van plan om bij de pakken neer te zitten en presenteert een plan.

SamSam vormt een belangrijke schakel in het Sluziger winkelbestand. De ‘winkel met een dubbele missie’ biedt tweedehands kleding én duurzame producten aan. Daarmee draagt SamSam bij aan het verduurzamen van de samenleving en is het tegelijkertijd een plek waar mensen betaalbare kwaliteitskleding vinden. Maar nu het pand in de verkoop gaat, komt het voortbestaan van SamSam in gevaar.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Leontien in vernieuwde SamSam

Participaties en 3% rente

‘Spannend’, noemt Voorsluijs deze periode dan ook. De afgelopen tijd voerde ze vele gesprekken met onder meer banken, ondernemers en financieel adviseurs. Ze heeft het volste vertrouwen in het plan dat daar uitrolde. Dit houdt in dat mensen als ‘stille vennoten’ participaties van 500 euro kunnen kopen. Aan het einde van ieder jaar ontvangen zij daarvoor 3% rente over hun inleg (aflossingsvrij). Na 2 jaar zijn de participaties verhandelbaar. En wanneer het pand in de toekomst verkocht wordt, ontvangt de participant zijn inleg terug, verrekend met het resultaat.

Tijdelijke woonruimte

Met de 700 beschikbare participaties wil de SamSam-eigenaresse het benodigde bedrag ophalen dat de koop van het pand mogelijk maakt. “Deelnemers investeren ook echt in het vastgoed en niet in de winkel als onderneming”, legt Voorsluijs uit. “Hiervoor wordt een apart bedrijf (CV) opgericht. Een deel van het geld dat hiermee binnenkomt, zet ik in voor het verduurzamen van de woning boven de winkel. Zodat deze geschikt wordt voor verhuur als tijdelijke woonruimte. Hiervoor hebben we zeer waarschijnlijk ook al gegadigden. Met de opbrengst betalen we vervolgens de 3% rente uit aan de investeerders.”

Dit rendement ligt een stuk hoger dan de rente die banken momenteel uitkeren (of in sommige gevallen zelfs inhouden). “En juist omdat de participaties aantrekkelijk geprijsd zijn, kun je met minimaal risico instappen”, legt Voorsluijs uit. “Bij voldoende aanmeldingen gaan we ervoor! Laten we zorgen dat we samen de toekomst van SamSam veiligstellen. Zo houden we Zwartsluis ook levendig en blijven we het mogelijk maken om ‘DuurSam’ de toekomst in te gaan.”

Contact opnemen

Wie geïnteresseerd is in het kopen van 1 of meerdere participaties kan contact opnemen met Leontien Voorsluijs. Dit kan door onderstaand formulier in te vullen. Hij of zij krijgt dan het plan toegestuurd, waarin alle voorwaarden en condities staan.

Help jij SamSam te behouden voor Zwartsluis?

Ben je enthousiast en wil je ons helpen? Klik dan hier!