Sanne Winter uit Zwartsluis komt al jaren over de vloer van SamSam, maar pas de laatste periode koopt ze daar ook kleren. “Toen Leontien met de winkel begon, bracht ik regelmatig kleding in. Dat doe ik nog steeds. En tegenwoordig kom ik dan vaak weer thuis met kleren voor de kinderen.”

Daarmee volgt ze veel klanten die op die manier met gesloten beurs kopen. Wie bij SamSam kleding in brengt, krijgt immers een tegoed dat gebruikt kan worden voor de aankoop van kleren of andere producten.

Sanne vindt dat een mooi systeem. “Ook omdat het natuurlijk hartstikke zonde is om iets weg te gooien dat nog in prima staat is. Bij SamSam hangt altijd goede kleding, al moet je geluk hebben dat er iets in jouw maat en smaak is. Daarom moet je regelmatig even binnenlopen.”

De inwoonster van Zwartsluis ervaart daarbij geen ‘koopdruk’. “Nee, de sfeer in de winkel is altijd gezellig. Je hebt niet het gevoel dat je verplicht bent iets te kopen. Soms maak je een gezellig praatje en vertrek je zonder aankoop.”

Sanne merkt in haar omgeving dat SamSam ondertussen goed bekend is in het dorp. “Iedereen kent de winkel en het taboe op tweedehandskleding is er volgens mij al lang vanaf. Ik merk daar in ieder geval nooit iets van. Veel mensen zijn ook bezig met Marktplaats of de verkoophoek op Facebook. Dat past net zoals een winkel als SamSam helemaal bij deze tijd.”

En dat SamSam dan ook nog in Zwartsluis is gevestigd, maakt het verhaal helemaal af. “Zeker, ik winkel graag in eigen dorp. Als je iets in Zwartsluis kunt kopen, moet je niet ergens anders gaan winkelen, vind ik. En het mooie is dat Zwartsluis qua winkels heel veel te bieden heeft.”