Is duurSAM leven lastig, of duur? Dat kan, maar dat hoeft niet altijd. Vaak kan je met kleine stappen een groot verschil maken. Vooral als je dit consequent blijft doen en telkens meer mensen die kleine stappen gaan zetten. Zie het als een sneeuwbal, die klein begint en telkens groter wordt naarmate je die langer door de sneeuw rolt. En ja, natuurlijk ben je als particulier maar een kleine speler, toch kunnen we met zijn allen het verschil maken. De industrie draait op vraag. Is er ergens geen vraag meer naar? Dan zal het niet meer geproduceerd worden. Dus begin gewoon ergens, met die kleine sneeuwbal. Bijvoorbeeld met (één van) de volgende 5 stappen.

1. Koop tweedehands

Toen ik (inmiddels 8 jaar geleden) begon met SamSam Zwartsluis stond tweedehands kleding nog niet zo goed aangeschreven. Mensen schaamden zich, durfden niet te kopen uit angst voor wat ‘men’ wel niet zou denken. Een klant werd ooit in de supermarkt aangesproken: “Zag ik jou nou bij SamSam? Daar hoef jíj toch niet te kopen?” Alsof je tweedehandskleding alleen zou kopen uit financieel oogpunt.

Gelukkig is die beeldvorming in de loop der jaren veranderd, tweedehands kleding wordt allang niet meer alleen gekocht door mensen met een beperkt budget. De schaamte ging over in trots zo merkte ik. Moeders die aan het schoolplein met trots vertelden dat ze dat leuke jurkje bij SamSam (of een andere tweedehands kledingwinkel) hadden gekocht. Duurzaamheid is inmiddels één van de grote drijfveren om niet alleen nieuwe kleding te kopen. En hiermee heb ik meteen 1 van de 5 stappen om duurzamer leven benoemd: koop tweedehands. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor kleding, dat kan op alle mogelijke manieren. Wat je ook wilt kopen, bijna altijd is er wel een goed tweedehands alternatief te vinden. Een rondje kringloop, speuren op Marktplaats of verkoop/weggeefhoeken op Facebook.

Alles wat tweedehands wordt gekocht, hoeft niet opnieuw geproduceerd te worden en dat scheelt heel veel (grondstoffen, CO2 etc). En een tweedehands product is voordeliger dan een nieuwe, ook fijn voor je eigen portemonnee toch?

2. Koop lokaal

Wat je dan ook koopt, koop dit zoveel mogelijk lokaal of regionaal. Kijk eens in de supermarkt waar de sla of boontjes vandaan komen en kies waar mogelijk voor in Nederland gekweekte groenten. Waarom fruit of groenten in laten vliegen terwijl deze ook prima in Nederland groeien. Tegenwoordig is het heel normaal dat je het hele jaar door aardbeien kunt kopen, terwijl we allemaal weten dat de aardbeien die in het seizoen uit Nederland komen toch het lekkerste zijn. En hoe erg is het om die aardbeien alleen in de zomer te eten? Als je ze een tijd niet hebt gegeten zijn ze weer des te lekkerder toch? En deze regel gaat natuurlijk niet alleen op voor voedsel, ook voor andere producten. Natuurlijk wordt niet alles in Nederland produceert, maar veel wel. En het maakt ook nog eens een groot verschil of een artikel uit Europa komt of bijvoorbeeld uit China. Al is het alleen maar door de strengere milieunormen die Europa hanteert.

3. Gebruik plasticvrije verzorgingsproducten

Het komt telkens vaker in het nieuws, de hoeveelheid microplastics die in het water terecht komen en daarmee ook in je eigen lijf. Zo zitten er in veel verzorgingsproducten microplastics, los van de plastic verpakking. Er zijn gelukkig telkens meer aanbieders die hun producten plastic vrij verpakken én vrij van microplastics produceren. En ja, een shampoobar is in aanschaf wellicht wat duurder dan de gemiddelde shampoo in een fles. Vergeet niet dat je bij vloeibare shampoo ook betaald voor een groot deel water. Een shampoobar vervangt gemiddeld zo’n 3 tot 4 flessen shampoo, dan wordt het plaatje ineens anders.

Je badkamer kan helemaal plastic vrij, zo zijn er alternatieven voor shampoo, conditioner, haarmasker, tandpasta, mondwater, scheerzeep, scheermessen en schoonmaakmiddelen. Dit rijtje is lang niet compleet, maar geeft je een beeld van de mogelijkheden.

4. Koop verpakkingsvrij

Er zijn telkens meer mogelijkheden om verpakkingsvrij te kopen. Helaas is dat in een dorp als Zwartsluis wat lastiger, maar met een beetje creativiteit kom je een heel eind! Een paar jaar geleden was eer een flinke campagne vanuit de overheid om plastic tasjes te weren en moesten winkeliers geld vragen voor een plastic tas. Inmiddels merk ik dat dit weer versloft en je toch geregeld zonder vragen een plastic tas bij je aankopen krijgt. Als je op pad gaat, zorg er dan altijd voor dat je een boodschappentas bij je hebt en/of een opvouwbaar tasje. Ik heb in mijn boodschappentassen ook altijd herbruikbare groente/fruit zakjes, zodat ik losse producten daarin kan doen. De groenteboer is er inmiddels al aangewend dat ik de klaargezette bakjes leeg in mijn eigen zakjes. Zij gebruiken de bakjes dan opnieuw. Bij de slager neem ik mijn eigen vleeswarenbakjes mee en meestal ook bakken waar de andere producten in kunnen. Voor het brood zijn er geweldige herbruikbare broodzakken en op de markt neem ik weckpotten mee waar de de noten in gaan. Bijkomend voordeel: de noten blijven langer vers én het ziet er ook nog eens leuker uit. De kaasboer weet inmiddels ook dat ik mijn kaas in bakken wil en past de dikte van het stuk kaas aan zodat het er mooi in past. De feta kaas die ik ook bij de kaasboer haal, gaat weer in een weckpot, thuis doe ik daar water bij en dan blijft de kaas minimaal 3 weken goed, maar meestal red ik dat niet en is de kaas eerder op.

En lukt dat niet?

Lukt het niet om verpakkingsvrij te kopen? Kijk dan of je de verpakking kunt hergebruiken. Broodzakken worden bij ons thuis gebruikt om brood mee te nemen naar het werk. Natuurlijk is een broodtrommel nog beter, maar helaas verdwijnen er dan bij ons teveel bakken omdat ze vergeten worden, voor ons is dit de beste oplossing. Mayonaise en honing koop ik in weckpotten, die gebruik ik dan weer voor de eerder genoemde noten en fetakaas, maar ook voor het verwerken van de oogst uit onze moestuin. Er zijn potten pasta of mosterd die na gebruik prima functioneren als drinkglas en zo zijn er vast nog meer creatieve oplossingen te bedenken voor verpakkingsmateriaal.

En ken je de verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot al? Zij bezorgen je boodschappen in mooie herbruikbare weckpotten. Na gebruik kunnen de potten retour, dus zit je niet met een overschot aan potten.

5. Koop minder

De meest duurzame lifehack ever: koop minder. Bedenk of je de items écht nodig hebt. Hoe vaak koop jij iets in een opwelling terwijl het later ongebruikt in de kast blijft liggen? Zonde van je geld, zonde van de ruimte in je kast en zonder van het materiaal en energie wat gebruikt is om het te produceren en te zorgen dat het bij jou in de kast kwam. Voor mij is het de meest besparende en duurSAMe tip ooit. En het geld wat je hiermee bespaard kan je inzetten voor duurdere, duurzamere producten die je wél gebruikt.

Jaren geleden was ik op vakantie en zag ik in een souvenir winkel een leuk bordje. Ik wilde het kopen, maar ging toch twijfelen. Dus appte ik een foto naar mijn lief met de vraag: wat vind je hiervan? Ik kreeg als antwoord: “als jij er gelukkig van wordt, moet je het kopen”… En die vraag stel ik me sindsdien geregeld als ik iets wil kopen: word ik hier écht gelukkig van? Het heeft me al veel miskopen bespaard kan ik je vertellen. En dat bordje? Die heb ik uiteindelijk niet gekocht. Zo leuk vond ik ‘m dus ook weer niet 😉.